Hijrihi atau Masehi yang Teragong?

Posted on 7:53 PM | By ibnuisaac | In


ALHAMDULILLAH bersukur kita kepada Allah azzawajalla kerana diberi waktu dan ruang untuk sama-sama menyambut Tahun Baru Mahal Hijrah.Kalau kita menyingkap kembali sejarah terbentuknya taqwim hijrah,sangatlah unik.Permulaan penggunaan Kalendar Tahun Hijrah / Hijriah adalah hasil dari ilham Khalifah Ar-Rasyidin yang kedua iaitu Saidina Umar Al-Khatab radhiyallahu `anhu. Ini adalah turutan dari Kesatuan Arab yang ditubuhkan di bawah naungan Islam pada zamannya.
Ada satu riwayat lain yang mengatakan bahawa Gabenor Abu Musa Al-As'ari telah mengirimkan surat kepada Saidina Umar r.a minta beliau menjelaskan tentang tahun bagi tarikh surat/arahan Umar yang telah dihantar kepadanya. Maka dengan ini beliau (Umar r.a) mahukan satu kalendar / taqwim Islam yang khas untuk menggantikan tahun rujukan kalendar yang berbagai-bagai yang digunakan oleh bangsa-bangsa Arab dan bangsa-bangsa lain pada zaman itu.
Di kalangan bangsa Arab sendiripun ada berbagai-bagai kalendar yang digunakan seperti Kalendar Tahun Gajah, Kalendar Persia, Kalendar Romawi dan kalendar-kalendar lain yang berasal dari tahun peristiwa-peristiwa besar Jahiliah. Maka Umar telah memilih tahun yang terdapat di dalamnya peristiwa paling agung dalam sejarah Rasullullah s.a.w untuk dijadikan asas permulaan tahun pertama bagi kiraan kalendar / taqwim Islam.
Peristiwa tersebut adalah peristiwa hijrah Rasullullah saw dari Makkah ke Madinah. Ini adalah kerana dengan hijrah inilah permulaan pertolongan Allah kepada RasulNya dan agama Islam ditegakkan. Hasil dari itu, Kesatuan Arab lebih sistematik, bersatu dan tersusun serta mendapat berbagai-bagai kejayaan besar dan bertambah kuat hasil dari pilihan Umar itu.
Di antara kejayaan besar Islam waktu itu ialah kerajaan Kisra dapat ditumbangkan, Baitulmuqaddis dibebaskan dari Rom dan Masjid Al Aqsa dibangunkan. Setelah Umar membandingkan kalendar tersebut dengan kalendar-kalendar Persia dan Romawi, didapati bahawa kalendar ini ternyata lebih baik. Maka dengan itu Umar mengisytiharkan Kalendar Tahun Hijrah adalah Kalendar / Taqwim Islam yang rasmi.Sepatutnya kita berasa bangga dengan adanya taqwim umat kita sendiri.Tetapi apa yang berlaku sekarang mendukacitakan kita,pihak kerajaan tidak menjadikan taqwim islam sebagai taqwim rasmi Malaysia.Adakah mereka lupa dengan sejarah meraka sendiri ?..Ataupun juga kerana minda mereka sudah dijajah oleh British.?Saya bimbang mereka ini sudah menjadi pak turut kepada British.nauzubillahiminzalik..Saya menyeru kepada diri saya dan sesiapa sahaja, cukuplah kita menjadikan barat sebagai kiblat kita.Ingatlah,negara kita sudah hampir 52 tahun merdeka.Adakah kita sanggup lagi di jajah oleh mereka?'tepuk dada tanya iman'

Comments (0)

Post a Comment